Dumlupınar Mh.Doruk Sk.No:45/1 Istanbul 216 Kadıköy 2.etap Sitesi A Blok Business Court Kat:-5, 34720 Kadıköy
trende

Huisdieren: we houden te veel van ze?

08.08.2022
49
Huisdieren: we houden te veel van ze?

Between Us is een lang liefdesverhaal. In ons gevoel voor hen is er bewondering, projecties, angsten, tederheid. Overweeg met verslaving, dan zijn onze relaties met huisdieren ongebruikelijk.

Ik hou van hem als mijn dubbel

We maken kennis met hen uit de wieg: de baby van de allereerste dagen is omgeven door speelgoeddieren. Dus het is gebruikelijk, en we denken niet in het bijzonder na waarom we pluche beren, hazen of honden kopen. Misschien, onbewust, fungeren we als een sprookje over een Sleeping Beauty – we schenken de pasgeborene met uitstekende eigenschappen van karakter, waarvan de symbolen bepaalde dieren zijn. Of misschien zijn onze acties een echo van overtuigingen van verre voorouders, die vertrouwden dat dierendieren het kind zullen beschermen tegen boze geesten. Maar in het mentale leven van baby’s spelen zacht speelgoed een andere rol.

“Op jonge leeftijd hebben kinderen constant de aanwezigheid van hun moeder nodig en, als ze er niet is, kunnen ze een zacht speelgoed op zichzelf drukken (net als een algemene hoek)”, zegt psychoanalytische psychotherapeut Elena Ratner. -Een zacht speelgoed wordt het zogenaamde “overgangsobject”, in zekere zin vervangt het de moeder, helpt bij het omgaan met tijdelijke scheiding, vermindert angst. Tactiele sensaties van iets warms, donzig, zachts, die in de kindertijd geruststelling brengen, worden in ons geheugen opgeslagen. Misschien is dat waarom wij, al volwassenen, zo aangenaam zijn om een ​​hond of kat te knuffelen en te strijken. “.

Kleine kinderen zien huisdieren als hun weerspiegeling: hun stilte, kwetsbaarheid en afhankelijkheid zijn hen bekend. “Het kind voelt niet het verschil tussen zichzelf en de dieren,” zei de oprichter van de psychoanalyse Sigmund Freud. “Alleen een volwassene wordt zo vreemd voor het dier dat het een ander beledigt en hem de naam van het dier noemt”*. Wat overblijft uit de kindertijd, toen dieren het doel waren van onze vroege genegenheid? “Sympathie voor hun lot,” antwoordt de zoopsycholoog Eric Bonfua, “de neiging om zich in te leven in zich en te kalmeren naast hen”.

Ik hou van ze omdat ze van me houden

We schrijven gemakkelijk aan dieren de gevoelens van mensen, karaktereigenschappen en gedragsmotieven toe (dit fenomeen wordt “antropomorfisme” genoemd))). Hond – Loyaliteit en toewijding, kat – genegenheid en gevoeligheid. Zelfs de papegaai “kust ons teder” met zijn bek.

“Hij houdt van mij!” – Huisdieren zijn hiervan overtuigd. Hoe verheugt zich tenslotte dat mijn hond zich verheugt, hoe ze springt en roept van genot als ik thuiskom – nou, natuurlijk, ze miste me. En hoe mijn kat me subtiel begrijpt: als ik een traumatische knie heb, komt het en “geneest” pijn.

En nog belangrijker (het lijkt ons) – ze houden van ons zoals wij zijn, ze geven er niet om dat als we succesvol zijn, gelukkig zijn, zijn ze mooi.

“Achter deze fantasie kan het verlangen naar het verloren paradijs van onvoorwaardelijke moederliefde verborgen zijn”, zegt Elena Ratner. – Een kind in de vroege kinderjaren, een moeder houdt ervan gewoon te zijn. Opgroeien, krijgen we zulke liefde minder vaak van andere mensen. De herinnering aan haar, de noodzaak om dit sterke gevoel te overleven veroorzaakt velen van ons onvrijwillig “humaniseren” dieren, projecteren onze wens om geliefd te worden zonder enige voorwaarden “.

Eric Bonfua voegt eraan toe: “De neiging tot” antropomorfisme “wordt vaker aangetoond door degenen die problemen ondervinden in relaties of financiële problemen ervaren. Een huisdier helpt deze moeilijkheden te vergeten, omdat het onmiddellijk reageert op de behoefte van de eigenaar aan genegenheid en liefde. “.

We zijn de schuld van hen

“De belangrijkste gevoelens die een moderne persoon voor dieren ervaart, zijn schuld en medeleven”, zegt de schrijver en filosoof Tristan Garcia*. -Animals werden niet meer verheven voor ons, zoals in het tijdperk van de romantiek, en zijn niet langer onze collega’s, zoals in de landelijke cultuur, die werd vernietigd door urbanisatie. Nu worden “dieren een voorwerp van projecties voor ons spijt”.

We zijn vooral gevoelig voor hun lijden op die momenten waarop. Sommige mensen behandelen vee met andere mensen. Paradoxaal genoeg is de huidige beweging voor dierenrechten gegroeid van de Holocaust.

Er is een duidelijke relatie tussen de industriële veete van vee en hoe de massavernietiging van mensen werd georganiseerd, dus aanvankelijk onder de verdedigers van dieren in de VS en Europa waren er velen die de Holocaust en hun kinderen overleefden.

Om onszelf te bevrijden van schuldgevoelen verschillende levende wezens. Dus, om onze beste kwaliteiten als mensen te versterken en tegelijkertijd het dierendeel te herkennen dat in ieder van ons verborgen is.

* T. Garcia “Nous, Animaux et Humans. Actueelheid de Jeremy Bentham “(fr. Bourin, 2011).

Ik hou vooral van mezelf

We zijn allemaal verschillend en huisdieren kiezen anders. “Onze houding ten opzichte van dieren hangt vaak af van hun externe gegevens, aantrekkelijkheid, de aanwezigheid van wol (aangenaam) of slijm (onaangenaam)”, schrijft zoopsycholoog Hel Herzog **. Vooral tederheid wordt veroorzaakt door dieren-stuchts.

Natuurlijke gehechtheid aan iedereen die eruit ziet als een baby – aan kittens, puppy’s, eendjes – ethologen noemen de “reactie van voogdij”. De welpen van dieren zijn vergelijkbaar met jonge kinderen – ze zijn vals, met grote hoofden, grote, brutale, brutale en onhandige. Volgens etholoog Konrad Lorenz dienen deze kenmerken als triggers, die onmiddellijk het ouderlijk gevoel in de VS wekken.

Iemand houdt van klein, iemand groot, iemand die rundechts is, iemand is een mongrel. En iemand is klaar om eerlijke bedragen te betalen voor een lange stamboom, anticiperend op hoe spectaculair het eruit zal zien met de “modieuze” (dit seizoen) of een dure hond of om te pronken op de tentoonstelling met zijn huisdiermedalist. In dit geval wordt een levend wezen materiële waarde samen met merkkleding, dure buitenlandse auto en country cottage. Of, omgekeerd, het enige status ding dat de afwezigheid van andere symbolen van succes compenseert.

“Het dier lijkt te bevestigen dat de welvaart wordt bereikt door de eigenaar,” legt Elena Ratner uit. – Deze persoon lijkt misschien te narcistisch. Maar in feite is een kind verborgen in de diepten van zijn ziel, zelfverzekerd in zijn eigen imperfectie en onrecht van het leven van zijn leven. Hij wordt gedwongen zich te laten gelden vanwege de aandacht van anderen-dit is de enige manier waarop hij (tijdelijk) kan geloven dat iets echt iets waard is

“.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: